Ja, het is een feit bij Dfisc dat er tussen de jongste en oudste collega iets meer dan 30 jaar leeftijdsverschil zit, maar merken wij dat? Of vormt dat een probleem in onze teamwerking? Het antwoord is ‘neen’. En ja, er is al veel geschreven over de generaties op de werkvloer maar wij willen geen herhalingen neerpennen. Wij willen vooral aantonen dat er geen al te groot contrast is en dat de samenwerking prima loopt. Lees even mee of bekijk zeker ons kort filmpje ‘This or That’ – whoppa!

Een stukje geschiedenis

Zoals bij ieder nieuw blogje gaat de schrijfster eerst wat onderzoek doen en start zij haar opzoekingen. Plus bij deze blog hadden wij het idee om een korte video te maken dus moesten wij onze generaties aanspreken op kantoor. Hoe zit dat nu met leeftijden en generaties? Bij Peace for talent vonden wij deze mooie omschrijvingen.

Generatie X (geboren tussen 1961 – 1980)

Het is een generatie die snel volwassen moest worden. Ze verkozen een minder formele werkomgeving met minder autoriteit, wilden meer autonomie, minder competitie en evolueerden van analoog naar digitaal. Ze schikten zich in hun lot en maakten er het beste van. Over het algemeen is deze generatie praktisch ingesteld, zelfredzaam, relativerend en houden ze van no-nonsens. 

–> In onze video’s zie je Marina en Inge die deze generatie vertegenwoordigen.

Generatie Y (geboren tussen 1980 – 1995)

Ze houden ervan te werken in aangename omgevingen waar ze zichzelf actief kunnen ontwikkelen en willen meteen een toegevoegde waarde leveren. Ze worden soms verwend en arrogant genoemd en zijn de eerste echte jobhoppers. Het zijn goede multitaskers met grenzeloze ambities: de wereld zien, werken in het buitenland, een eigen bedrijf hebben, enz. 

–> Binnen ons kantoor nam Saar hier de rol op zich en komt zij naar voor in onze video’s.

Leuk weetje: onze vennoten Steven en Jochen zijn ook van deze generatie.

Generatie Z (geboren tussen 1995 – 2015)

Ze zijn individueel ingesteld en handelen zelfstandig. Blogs, vlogs en sociale media zijn hun ding, multitasken ook. Het is een visuele generatie, die communiceert in beelden. Daarnaast is duurzaamheid belangrijk: als iets niet goed is voor de wereld, is het geen optie.

–> In de video’s nam Lotte plaats op de stoel.

Nu wat meteen leuk is om vast te stellen, is dat de collega’s van generatie X, zelf al kinderen hebben die zich situeren in de generatie Z en dat net deze ervaringen kunnen gedeeld worden of begrepen worden t.o.v. de collega’s uit generatie Z. Dat is dus al een goede start of basis.

Open communicatiecultuur

Dat er verschillen zijn, daar kunnen we niet omheen. De manier van opvoeden, de tijdsgeest waarin we opgegroeid zijn, de manier van les volgen en krijgen, normen en waarden verschillen. Daarom is een open communicatie op de werkvloer heel belangrijk en dat is geen los punt op een to do-lijst. Nee, dat is een afgevinkt punt weliswaar eentje die altijd in evolutie is en die onderhouden moet worden. Transparantie in de communicatie brengt generaties samen en men kan op die manier over hetzelfde meepraten.

De communicatievorm neigt uiteraard naar het digitale. Nu willen we hier twee randbemerkingen maken:

  • Dfisc wil iedereen mee hebben in dat digitaal verhaal dus vanaf de sollicitatie wordt de dynamiek, kennis en goesting getest en wordt er afgecheckt als iedereen op die digitale snelweg kan rijden.
  • Daarbij zorgde de coronacrisis voor een versnelling voor generatie X – de digitale toepassingen werden veel sneller opgezet en aangeleerd dan dat het normaal zou verlopen zijn, wat een enorm voordeel was.

Dus eigenlijk zijn er insé geen grote contrasten meer of zijn er toch op werkvlak een aantal onbewust weggewerkt, waardoor alles prima verloopt en men elkaar alleen maar versterkt.

En uiteraard is er ook onze wekelijkse meeting met het hele team en persoonlijke wekelijkse overlegmomenten rond dossiers of je vraagt een moment aan waar je bepaalde praktische vragen kan voorleggen. Ook het groter verhaal, richtingen die wij uitvaren, interne managementbeslissingen worden gedeeld vanuit ons JASS-team.

Waarden bij Dfisc – KOMPAS

Voor onze waardenbepaling werken wij met het woord ‘KOMPAS‘. En laat ons nu de tweede letter nemen. Dat brengt ons meteen bij één van onze waarden: OPENHEID. Deze open communicatiestructuur past perfect hierin. En het is een feit dat je bijna dagelijks kan sparren met je collega’s of met Ann, Steven, Jochen of Saar.

‘op maat’ werken

Bij Dfisc denken we sowieso ook aan de ‘benefits’ voor de medewerkers. Recent werden er wijzigingen doorgevoerd waarmee we iedere generatie gelukkig hebben gemaakt. We beschouwen het een beetje als werken ‘op maat’ en we hebben het hier dan over onze glijtijden en het thuiswerk die nog altijd mogelijk is. Het wordt door iedere generatie sterk geapprecieerd. Iedereen vult het in op zijn manier maar zowel X, Y of Z voelt dat zijn job vorm krijgt en dat we samenwerken aan een goede werkomgeving.

Hoor jij ook maar weinig verschil?

Om dit blogje af te ronden, trakteren we nog met een paar korte video’s. Drie generaties op onze werkvloer, we stelden enkele korte keuzevragen en het is dit of dat ander, zo simpel is het.

De meeste verschillen situeren zich eigenlijk nog in de privésfeer, maar op de werkvloer houden wij van dezelfde aanpak, tools en omgeving. Wat een toffe mix toch!!