ITAA traject bij Dfisc

Een dubbelinterview deze keer… want intussen is niet alleen Cindel, maar ook Lindsey, volop aan haar ITAA-stage bezig. Beide collega’s vertellen tijdens ons gesprek hoe zij het ervaren en vooral hoe Dfisc als werkgever een rol speelt tijdens dit traject.

Met Cindel hadden wij al eerder een interview, dus hoog tijd voor een update! En een dubbelinterview met Lindsey leek ons leuk om te horen en te lezen want voor beide komt er terug een examenperiode aan en horen wij graag hoe ze alles beleven.

Hoe loopt het op vandaag voor jou, Lindsey?

Lindsey: “Eerlijk gezegd merken wij niet zoveel van de stage op zich. Ik ben binnen Dfisc aan het werk als Accountancy Manager, waardoor ik het dossierwerk van A tot Z al heel uitgebreid zie in de praktijk. Daarnaast zijn er een aantal verplichte opleidingen en hoeveelheid uren, die we voor het ITAA moeten volgen. Daar moeten we soms weleens een sprintje in trekken.”

Cindel: “Voor mij verloopt het vrij gelijkaardig. Ik zie als dossierbeheerder heel veel theorie in de praktijk. Het enige nadeel is dat je voor de ITAA-examens sommige dingen moet instuderen die in onze dagelijkse praktijk volledige geautomatiseerd zijn. Het is voor mij soms echt ‘blokken’ op die vakken.”

Lindsey: “Een extra uitdaging is dat je weinig tot geen leerstof aangeboden krijgt en het dus volledig zelf moet doen. Je kan je voor de examens wel voorbereiden op basis van vraagstelling, maar je kan niet rekenen op een vaste cursus of handboek, zoals vroeger op school. Je theoretische basis die moet je zelf verzamelen.”

Hoe ervaren jullie Dfisc als werkgever op vlak van ondersteuning in dit traject?

Cindel: “Steven geeft vanuit zijn eigen ervaringen veel tips en tricks, vooral rond welke zaken te studeren. Als er verlof moet genomen worden om te studeren, vormt dat voor Dfisc als werkgever ook absoluut geen probleem. Het is ook leuk dat we met tweeën het traject volgen, zo kunnen we soms eens tegen elkaar ventileren.”

Lindsey: “Qua opleidingen, mogen we eigenlijk alles volgen. Steven kijkt ook voortdurend mee op de markt naar opportuniteiten of opleidingen die interessant kunnen zijn voor het ITAA en stuurt die ons dan spontaan door, vanuit zijn expertise. We moeten ook onze stage-uren tijdig doorgeven en daar neemt Steven als stagebegeleider zijn rol actief in op. Dat is fijn.”

Wat ervaren jullie als de grootste uitdaging op vandaag?

Cindel: “De combinatie gezin en studeren blijft voor mij het uitdagendste. Opleidingen volgen doe je tussentijds, maar de examens, daar moet je echt tijd voor voorzien om ongestoord te kunnen blokken.”

Lindsey: “Ik sluit me daarbij aan. Examens, job en kindjes thuis resulteert in een puzzelwerkje binnen het gezin. Het ITAA communiceert bovendien pas één maand op voorhand rond concrete data. Je moet er dan echt snel bij zijn.”

Cindel: “Inderdaad, als je een specifieke datum wilt bemachtigen voor je examen, moet je er heel snel bij zijn. Op het moment dat het mailtje van het ITAA binnenkomt voelt het een beetje zoals tickets voor Tomorrowland bestellen. (lacht)”

Hoe kijken jullie naar het traject dat voor jullie ligt?

Cindel: “Ik zit nu in mijn derde jaar stage. Ik blijf steunen op de ruimte die ik heb om kennis en ervaring op te doen en ik wil voor mezelf goed kunnen uitmaken dat ik met een bepaald comfort voor de jury kan staan. Ik hoop zelfzeker te kunnen afstappen op de mondelinge proef en ik probeer naar de goede raad van collega’s mét titel te luisteren.”

Lindsey: “Ik kijk moment per moment. Ik volg het traject hoe het gaat, maar wil ook zeker niets overhaast doen. Anderzijds kijk ik ernaar uit zo snel mogelijk mijn titel te behalen. Ik wil blijven proberen tot het lukt. De titel is erg belangrijk voor mij omdat ik het gevoel heb dat klanten het ook wel appreciëren in een adviserende context als de onze. Het is pittig in combinatie met werk en privé, zeker ook omdat we allebei fulltime werken, maar ik wil er wel echt 200% voor gaan.

Wat zouden jullie aan mensen willen meegeven die twijfelen rond hun ITAA?

Lindsey: “Ik denk dat het altijd goed is dat je eerst wat ervaring op doet. Dat vormt een goede basis. Als je net van de schoolbanken komt, heb je vooral theoretische achtergrond opgebouwd. De praktijkervaring is een enorme meerwaarde. Ikzelf ben in 2017 afgestudeerd en ben mijn ITAA-traject in oktober 2022 aangevat. Op dat ogenblik had ik zo’n 4 à 5 jaar ervaring dus. In die tussenperiode volgde ik ook een Banaba Toegepaste Fiscaliteit, wat een goede voorbereiding vormde op het studeren voor de ITAA-examens.”

Cindel: “Ik heb de afgelopen jaren ook een bijkomstige opleiding in Accountancy gevolgd via Syntra en dat helpt. Uit het niets beginnen studeren voor jouw ITAA-traject lijkt me moeilijker. En nog een tip: als je het graag wilt, wacht dan niet totdat je middenin het gezinsleven zit, dat is best pittig. (knipoog)”

Lindsey: “Het is nu wel leuk dat we als collega’s met elkaar kunnen afstemmen rond onze examens, het verloop, samen naar Brussel, gezinsleven,…”.

Zijn er nog andere zaken die jullie willen meegeven rond jullie ITAA-verhaal?

Lindsey: “Vlaams opleidingsverlof zou een leuke aanvulling zijn. Maar dat moet vanuit de overheid komen natuurlijk.”

Cindel: “De laatste twee jaren zijn er steeds meer ITAA-specifieke opleidingen aan het opkomen, waar die er enkele jaren geleden totaal niet waren en je je theorie zelf moest opbouwen. Hogeschool Vives biedt nu bijvoorbeeld een postgraduaat aan, in samenwerking met het ITAA. Wanneer je die opleiding volgt, krijg je vrijstellingen via het ITAA. Moest ik opnieuw starten, zou ik zo’n opleiding wel volgen, ondanks het prijskaartje.”

Bedankt, Lindsey & Cindel, voor jullie input.