missie, visie en waarden bij Dfisc

Een inspirerende dag: hoe Dfisc zijn missie, visie en waarden vormgaf!

In een teambuilding bij Dfisc mag je altijd rekenen op een ‘serieus’ gedeelte en een stukje funfactor. Dat was op de tweedaagse teambuilding n.a.l.v. 10 jaar Dfisc niet anders. In deze blog halen we een belangrijke oefening naar boven nl. het bepalen van je missie, visie en waarden. Het is ook de bedoeling dat deze blog wat blijft leven, want bepaalde ideeën zijn gestart in juni 2023 maar zitten nu op een tijdslijn. Laat ons even kijken hoe dat proces in mekaar steekt.

Een dag van twee werelden

Stel je voor: de zon schijnt, de lucht is blauw, en je hebt de keuze tussen een vespatour door de prachtige Vlaamse Ardennen of een diepgaande workshop over de missie, visie en waarden van je bedrijf. Bij Dfisc kregen we beide! De ene helft van het team genoot van de natuurlijke schoonheid van de Patersberg en de Kluisberg, terwijl de andere helft zich boog over de fundamenten van onze organisatie.

Waarom missie en visie belangrijk zijn

De theorie achter de praktijk

Voordat we in de details doken, bespraken we waarom een duidelijke missie, visie en waarden zo cruciaal zijn. Het antwoord is simpel: ze vormen het DNA van een bedrijf. Ze geven richting, binden medewerkers en klanten, werken inspirerend en verhogen het enthousiasme en de doelgerichtheid binnen de organisatie.

De rol van het JAS-team

Ons JAS-team had zich al voorbereid en kwam met een kernactiviteit en een one-liner die onze missie samenvatte. Deze werden voorgelezen en vervolgens besproken met het team, zonder de aanwezigheid van het management. Zo kon iedereen vrijuit spreken en zijn of haar mening delen.

Visie: de toekomst in beeld

Na de missie kwam de visie aan bod. Dit is waar we naartoe willen als bedrijf. Ook hier werd de visie voorgelezen en besproken, en het was duidelijk: de visie moet in lijn zijn met de missie.

Waarden: het kompas van ons bedrijf

Wat zijn waarden?

Waarden zijn de normen, overtuigingen en ideeën die het gedrag binnen de organisatie sturen. Ze vormen het ethisch kompas en zijn de kern van de bedrijfscultuur.

Aanpak en oefening

Het JAS-team had al een lijst met waarden voorbereid. Tijdens de workshop werden we in duo’s verdeeld en kregen we een lijst met mogelijke waarden. Het doel was om deze lijst te verkleinen tot een top vijf. De resultaten werden vervolgens samengelegd en besproken.

Een gemeenschappelijke waarde: respect

Voor de nieuwsgierige lezers: een waarde die bij iedereen naar boven kwam, is respect. Een waarde waar we allemaal aan bijdragen en die we hoog in het vaandel dragen.

Het proces gaat door

De teambuilding was slechts het begin. Het JAS-team neemt de resultaten mee naar hun maandelijkse meetings om verder te verfijnen. Dus blijf ons volgen, want dit verhaal krijgt zeker een vervolg!

Het was een dag waarop iedereen betrokken was, van het JAS-team tot de medewerkers die de Vlaamse Ardennen verkenden. En dat is precies hoe we het graag zien bij Dfisc: een team dat samenwerkt, in alle aspecten van het woord.