Fietsvergoeding Dfisc

Dfisc is een boekhoud- en advieskantoor waar werknemer en klant centraal staan, gelegen langs de gezellige waterkant in Brugge. De fietsroute bij uitstek! Dat werknemers centraal staan, merk je aan de vele initiatieven die Dfisc neemt naar hen toe. Zo wil Dfisc zijn werknemers motiveren om de fiets naar het werk te nemen, door de maximale fietsvergoeding toe te kennen. Een mooie netto extra, bovenop je loon en andere extralegale voordelen. Vanaf mei 2023 zal trouwens een nieuw maximumbedrag gelden voor de fietsvergoeding van € 0,27 per gereden kilometer. Een extra duwtje in de rug voor werknemers om de auto thuis te laten.

We hadden een fijne babbel met Hilde, de ervaringsdeskundige bij uitstek wanneer het over fietsen naar het werk, fiscaal-vriendelijke vergoedingen en personenbelasting gaat.

Hoe ben je bij Dfisc terechtgekomen, Hilde?

Ik heb het grootste deel van mijn carrière gewerkt in fiscale kantoren. De laatste drie jaren, voordat ik bij Dfisc terechtkwam, wilde ik verandering. Ik maakte de overstap naar een interne boekhouding. Omwille van een volledige reorganisatie van de boekhoudafdeling daar, werd ik overgeheveld naar een locatie die voor mij minder interessant was. Daarnaast begon ik het fiscale aspect te missen. Ik ging op zoek naar iets anders. Oorspronkelijk kende ik Dfisc niet, maar ik kwam via een externe recruitmentpartner persoonlijk in contact met Steven.

Wat was er voor jou doorslaggevend om voor Dfisc te kiezen?

Werken in de fiscale boekhouding op zich was al een doorslaggevende factor. Maar, er zijn natuurlijk veel kantoren in het accountancy landschap. Het was voor mij de manier van rekruteren die opviel en de doorslag gaf. Ik heb een aantal gesprekken gehad met o.a. Steven zelf. Dat waren grondige en lange gesprekken, die mij de indruk gaven dat er erg goed gekeken werd naar wie Dfisc voor zich had zitten. Toen ik uiteindelijk de vraag kreeg om aan boord te komen, ben ik daar begin 2022 met plezier op ingegaan.  

Hoe is de locatie nu ten opzichte van jouw thuisadres?

Ik koos een job dichterbij huis, maar leg iedere dag toch nog een trip af van 40 km (heen- en terugreis). Bovendien doe ik alles met de fiets. Hoe verder het kantoor gelegen is, hoe moeilijker dat wordt natuurlijk. Dfisc was doenbaar. Momenteel fiets ik iedere dag anderhalf uur. Ik vertrek thuis ten laatste om 7u30, zodat ik mooi op tijd aan mijn bureau zit om 8u30.

Wauw! Wat motiveert jou om met de fiets naar het werk te komen?

De hoofdreden ligt binnen mijn gezin. We hebben thuis onvoldoende auto’s om iedereen naar het werk te sturen met de auto. Ik heb me eigenlijk ‘opgeofferd’. Daarnaast wilde ik ook iets aan m’n conditie doen. De keuze was snel gemaakt. Ik kocht een elektrische fiets aan en sindsdien proef ik dagelijks van de voordelen van ‘het fietsen naar het werk’.

Wat zie jij als grootste voordeel?

Je hebt je dagelijkse sport al gehad door je woon-werk traject te fietsen. Daarnaast kom je fris en monter toe op je werkplek. ’s Avonds heb ik de tijd om letterlijk ‘uit te waaien’. Als het zomer is, voelt dat natuurlijk wat aangenamer met de zon op je gezicht dan wanneer het stevig vriest in de winter, maar ik blijf de inspanning doen!

Je fietst iedere werkdag naar het werk, door weer en wind, en dat al een jaar lang.

Maak je nooit een uitzondering?

Slechts één keer. Nog niet zo lang geleden. Het was toen erg stormachtig weer en één van mijn kinderen werkt ook in Brugge. Er werd mij een rit naar het werk aangeboden die dag. Toch wil ik er écht aan blijven vasthouden. Eens je teveel uitzonderingen maakt op de regel, wordt het al snel verleidelijk bij slecht weer om de wagen in te stappen. 

Wat kan je meegeven aan de lezer van deze blog?

Als je wilt kunnen rekenen op je fiets, moet die tiptop in orde zijn. Daarom gaat mijn fiets regelmatig binnen bij de fietsenmaker voor onderhoud. Bij Dfisc geniet ik van de maximale fiscaal-vrije fietsvergoeding van € 0,25 per gereden kilometer. Met dat maandelijks nettobedrag wordt eigenlijk dat onderhoud volledig gecompenseerd door mijn werkgever. Daarnaast betalen we als gezin minder aan brandstofkosten en slijtage voor een wagen, dus het is zeker en vast een besparing!

Heb je al collega’s kunnen overtuigen om de fiets te nemen in plaats van de wagen?

Het is een onderwerp dat regelmatig ter sprake komt ’s middags aan de eettafel, ja. Dus het leeft wel. Ik zie dat er vooral in de zomer veel mensen met de fiets komen tot bij Dfisc. Als het winter is en mensen hebben een auto voor handen, grijpen ze daar gemakkelijker naar. Begrijpelijk ook.

Welke motiverende woorden heb jij voor (toekomstige) collega’s om de fiets te nemen naar het werk?

Enerzijds moet de woon-werk afstand redelijk zijn alvorens je eraan start. Anderzijds lever je een inspanning, maar krijg je er op veel vlakken iets voor terug. De financiële compensatie (fietsvergoeding) is een mooie opsteker en ligt een stukje hoger dan het basis woon-werk-verkeer met de wagen. Daarnaast leef je mee met de tijdsgeest, ik doe iets voor het milieu én ik word er zelf beter van. We hebben als boekhouder een zittend beroep, dus dat beetje beweging mag er voor mij écht wel bij.

Wat kan Dfisc nog doen of verbeteren om mensen te motiveren om te fietsen?

Volgens mij niets meer. Dfisc steekt er als boekhoudkantoor in de regio met kop en schouder bovenuit. De aandacht voor de werknemer, de mens, is enorm. De vennoten zijn erg geïnteresseerd in wat de mensen binnen en buiten Dfisc doen. Dat is iets wat ik in mijn hele carrière nergens zo gevoeld heb dan hier.