Lotte stage bij Dfisc

Omdat Lotte haar derdejaarsstage er ondertussen bijna opzit, planden we een korte check-in om te luisteren hoe ze de afgelopen periode ervaren heeft. Samen met Lotte hebben we het over de ‘Vijf dingen die zij niet leerde op school’, maar wel bij Dfisc.

Een fijn gesprek, met een bijna afgestudeerde accountancy studente, die voluit kiest om de accountancysector te trotseren en haar horizon na de zomer verder te verbreden met kennis en kunde.

Wat ik niet leerde op school, maar wel bij Dfisc

  1. Telecomrekeningen vragen om een privé versus zakelijke uitsplitsing
  2. De liquidatiereserve berekenen in de praktijk is niet even eenvoudig dan in theorie
  3. Het opstellen van wettelijke verslagen is een praktijk op zich, daar hebben we op school weinig rond gezien
  4. Het thema fusies en splitsingen en de boekhouding daaromtrent. Leuk om een eerste keer van te mogen proeven.
  5. Er komt zóveel meer kijken bij de personenbelasting dan louter de berekening en aangifte

En zo zijn er zeker nog, maar ik begin graag met deze vijf.

Lotte licht toe…

In één van mijn eerste weken merkte ik dat telecomrekeningen worden uitgesplitst in een privé en zakelijk stuk, op school deden we dat allemaal samen.

Een tweede leerschool is de liquidatiereserve. In theorie hebben we dat gezien tijdens de opleiding, maar de échte praktijk en de berekening heb ik op mijn stage pas een eerste keer voorgeschoteld gekregen. Ik kreeg de kans om een aangifte vennootschapsbelasting op te stellen en hierbij heeft Jochen mij dat specifiek stuk leren omzetten in de praktijk. Fijn dat het JAS managementteam zo dichtbij mij als stagiaire stond, om dat soort dingen uit te leggen.

Het opstellen van de wettelijke verslagen is een derde ding, waar we op school eigenlijk heel weinig rond gezien hebben. Ik vond het zeker interessant om dit thema binnen Dfisc te mogen behandelen, zeker omdat de theorie soms moeilijker behapbaar is dan de praktijk.

Vorige week nog heb ik de boekhouding gezien rond fusies en splitsingen. Op school leerden we ‘wat’ het is, maar niet wat daarmee in de praktijk effectief te doen. Leuk om van die thema’s een eerste keer te kunnen proeven.

En een laatste is de personenbelasting. Als we rond PB’s werkten op school, ging het puur over de berekening en de aangifte. Er komt zóveel meer bij kijken, dat heb ik geleerd bij Dfisc. Waar we vroeger louter cijfertjes moesten invullen, ook voor de balans, moest ik nu ook zorgen dat ik bepaalde rekeningen wist te verantwoorden en kon toelichten vanwaar iets komt.

Je kijkt met een positief gevoel (en vooral een mooie rugzak aan praktijk bagage) terug op je stage merk ik? Maar je was geen nieuw gezicht voor Dfisc…

Dat klopt. Ik had al eens stage gedaan bij Dfisc, vorig jaar. Dit was een stage van slechts 10 dagen. Het grootste verschil was dat ik toen wekelijks op dinsdag werkte, waardoor je er telkens een beetje moest ‘in’ komen. De afgelopen stageperiode was intensiever, aangezien ik elke dag aanwezig was bij Dfisc. Je leert veel meer en hebt veel meer kennis op zak, na afloop. Ook het takenpakket ging veel verder, zoals je hierboven ook kan lezen. Ik kreeg steeds meer zelfvertrouwen, doordat er vanuit het team ook niet getwijfeld werd om dingen aan mij toe te wijzen.

“Team Dfisc draagt haar stagiaire op handen”

Hoe heb je Dfisc als werkgever ervaren? Wat zou je vertellen aan een vriend/vriendin?

Ik wilde sowieso in een toffe groep terechtkomen, dat was belangrijk voor mij. Ook was het voor mij als stagiaire een absolute must dat ik op een laagdrempelige manier mijn vragen kon stellen aan het team. Die dingen heb ik bij Dfisc zeker teruggevonden. Ook vanuit het management was er veel opvolging en begeleiding. Het was fijn om goed begeleid te worden, zonder dat je zelfstandigheid wegvalt.  

Ook het samen lunchen met de collega’s is een leuke. Er was een klik, omdat er heel wat jongere mensen in het team zitten. Het Dfisc-team is ook niet té groot, doch gevarieerd. Ik vond het perfect qua groep. In een groter kantoor, zou ik persoonlijk verloren lopen.

Hoe ga je nu de arbeidsmarkt op? Wat doe je graag als accountant?

De variatie vind ik enorm belangrijk in de job. Dankzij mijn stage bij Dfisc heb ik ook meer zelfvertrouwen gekregen. Ik besef nu: “Ik kan het wel”. Je kan op school wel steeds mooie punten halen, maar of je ’t dan in de praktijk kan, dat is vaak een andere vraag. Die bevestiging heb ik voor mezelf wel uit deze stage kunnen halen.

Wil je nog met iets afsluiten?

Ik wil Steven, Jochen, Ann en het hele Dfisc-team bedanken voor gevarieerde stage die ze me aanboden. Ik heb heel veel bijgeleerd en apprecieer het feit dat er niet getwijfeld werd om taken aan me toe te wijzen.